Friday, March 9, 2012

-Pengalaman Dengan Aniz Baking Centre-

Baking membaking ni mmg seronok. paling best kalo end product tu menjadik kan? tp kadang2 tu frust jugak bila penat2 kite buat kek @ kuih, alih2 x menjadi. ke tong la jawabnye. sayang je.. tp tulah pengalaman...

bak kata mak ai, " buat kueh ni mcm buat maths.. kalo x faham kene kaji sedalam2nye.. pastu buat berulang2.. baru bole faham.. bukan buat sekali je dh terer" tp ai ni mmg jenis cepat putus asa sikit kalo satu bende tu x menjadi. makan tahun jugak laa nak buat balik satu2 jenis kueh @ kek tu kalo x jadik. haha.. sori ibu.. tp apentah kaitan kueh ngan maths?? 

 disebabkan nak sangat mendalami ilmu baking membaking ni.. jadi ai pon mengambil inisiatif menggoogle mana2 kelas baking yang terdekat dan murah (hehe, itu musti..dah la x pandai.. ade hati nak pi kelas mahai2..) sekali terjumpa pulak blog ni .. bagai pucuk dicita ulam mendatang (ewah). dekat pon dekat. apalagi... trus halo2 partner in crime ai.. kasi tahu lebih kurang pastu trus daftar masuk kelas cheese cake.. (pn.ila, ni sbb aku x dpt dtg umh ko. mintak mahap ye. nnt dh pandai aku kasi ko sepotong.. heheh)


 Basically kelas ni dibuat secara hands on tp dlm kumpulan. setiap sesi hanya 20 org je peserta. ok la kan. kalo ramai2 kang x terlayan pulak. Kelas diajar sendiri oleh tokei dier Pn. Noraini. Mula2 penerangan serba sedikit pasal cheese cake, jenis cheese, pantang larang buat cheese cake sume. then peserta diberi 6 jenis resipi cheese cake utk dibuat secara hands on sambil2 pn. noraini assist la kan.






Tempat dier pon selesa. ada tempat solat sumer. ai pon sempat mengepam sekali. kelas dari pagi sampai petang. harusla kene pamkan. heheh. tp lunch x provide. x kesahla sbb kedai dier ni pon dekat je ngan tempat mkn. senang.



banyak ilmu diperturunkan oleh pn. noraini ni. beruntung betul dapat join kelas dier. memandangkan ai pernah buat cheese cake, so byk jugakla soalan2 yg relevan boleh ditanya. at least ai dapatla praktikkan nnt bile lain kali buat cheese cake lagi kan ;)

Peserta pon ramai yg datang dari jauh. ade yg dari pahang lagi. Fuh semangat btol akak2 ni. siap naik bas komuter bagai semata2 nak dapatkan ilmu. salute lah!








kelas habis dalam pukul 5.30 ptg. siap dapat sijil lagi. mmg berbaloi2 la pegi klas ni. selain kelas cheese cake, ade kelas kek coklat, kuih muih, pastry dll. my partner in crime kate pasni plan pegi lagi. orait bebeh! wa xde hal ;p. ujung2 masing2 bahagikan kek utk bawa balik. dapatla sorang sepotong...







Thursday, March 1, 2012

-Aina Nafisah Setahun-

aiyark!! entry aina setahun x publish.. huhu.. sgtla kan mama ko ni.. dah 2 bulan dah pon...

besday adik aina kali ni mama buat kek sendiri.. walaupon xde acuan NO.1 dik, xpe.. kite kreatipkan ok..haha








amacam?? macam pape ntah kan? hahaha.. nak wat camne.. tangan mama ko nie x berapa nak lembut la dik. lantakla.. janji ade nampak NO. 1 tu..




terkepak sikit sebab ade tgn gatal dh kasi cucuk.

celebrate kt umah nenek klang. semua ada..adik aina eksited bile ramai2 nyanyi lagu besday kt dier. ntah paham ke idak tu. tp tepuk tangan beriye.. hehehe



 keje minah ni sekarang. membongkar segala macam mak nenek dalam laci/almari baju/etc. dapat tangkap pastu buat muke x bersalah. elok je duduk dalam laci tu. x patah pulak tu. hadoi la ajigiji kelinting nih. majalah2 tu mama kene susun kt tempat lain laa nampaknye. stress mak ko ni tau asik nk kene kemas buku je. yang si kakaknye tukang mengadu.. "mama, adik sepah-sepah!!".. "mama, adik panjat tangge!!" haha.. 








satu lagi hobi terbaru.. asal ada remote je asik laa.... " abaahhhhh... bbaaahhh.."hello laa dik.. bukan abaahh...

video


Percubaan mengupload video.. budak berdua ni kalo pegi mall @ supermarket.. confirm mama abah kene cukai...  sib baik 50 sen je. kalo yang singgit ke dua ringgit ke.. dapat naik je la.. pastu cakap rosak.. heheh