Wednesday, August 15, 2012

-Preparation-

Lamanya x menulis...

Raya is just around the corner. preparation? almost 80% siap. Baju raye seisi rumah, kasut raya budak2, baju jenjalan budak2, duit raya sume dah settle.

ade sekali tu hari apetah aku dengar kt radio. citer pasal preparation raya. callers yang call kebanyakkannya perempuan. tetiba teringat.. kalo ape2 event x kirela raya ke, wedding ke, kenduri apape ke mmg pompuan yg paling bizi kan? betul x cakap ai ni?

x terkecuali aku la jugak kan. segala bende kt rumah tu aku nk kene amik tau. kalo tetibe "eh, asal ade kerusi ni? bile mase pulak aku beli??" haa tu mmg pelik laa kan.. sbb aku x tau menahu.. sedangkan bende2 kecil sekecil zarah (wah gitu!) pon berubah kt umah aku bole tau kan.. haha

back to citer preparation td.. memandangkan nak raya ni. opkos laa aku yang paling sebok. segala macam bende aku involved. dari bende2 besar sampai bende paling remeh sekali. org lelaki ni mmg x amik port sgt. yg diorg tau raye kalo ade baju adela. kalo xde pon ok jer. tp kite pompuan ni (ke aku je?) kene make sure complete. bende2 yg nk dibawak balik kampung. siap buat checklist takut kalo2 tertinggal. bende kecik like "eh kene topup T&G awal2 nnt jem kt tol susah plak!" dan "kene check api karan sumer tau sblm kuar rumah", " baju2 kene make sure sume dh basuh baru bole balik kampung ye", "eh, kasut mane nk pakai time raye 1st nnt?" kahkahkah.. semak kepala otak kan? sume nak kene fikir.

nak wat camne, dh jadi mak2 lagi laa byk nk kene fikir. keperluan suami & anak2 lagi. diri sendiri lagi..haish.. tp no regret la kan mak2 sekalian.. hepi je buat sume bende tu bile tgk famili pon hepi ;)

Friday, June 29, 2012

-It's Our 5th Anniversary-


Yes, today is the day ;)

Dear abg,

It's our 5th anniversary today.. Sekejapnya masa berlalu.. rasenya masih terbayang2 saat kite bersanding dulu.. ewah.. nak jiwang x kene tempat nurul....kahkahkah

Syukur alhamdulillah.. Allah panjangkan umur kita untuk melalui saat2 kemanisan hidup berumah tangga selama 5 tahun ni ye bang. Blessing with 2 adorable daughters, Amirah Najihah & Aina Nafisah. Keletah mereka yang makes us melt.. tp kadang2 make us jadik hijau pon ada ;p

hmm what can mama say... your love, your attention towards us is very much appreciated. Ketabahan dan kesabaran abah menghadapi perangai mama & anak2 mmg kami salute. heheeh (nampak sgt ko yg meroyan lebeh kan nurul!) kahkah

Semoga rumah tangga yang kita bina selama 5 tahun ini akan kekal sehingga akhir hayat. full of laughter and love and hapiness... what more can i say.. u complete me ;)

Tuesday, June 19, 2012

- apadaa mama nie-

uuiii, aduhaii lamenye x update belog....

pejam celik pejam celik dh sebulan lebih dah x update.. apela masalah ko ni nurul... padehal hari2 bukak blog. BW bagai..

apesal ntah asik malas je nak update.. bukannye xde event yg berlaku disekeliling.. aktiviti baking pon ade laa jugak sekali sekala.. banyak je story yang boleh distorykan... entry pon byk yg tertunggak... dibior je kan kt dlm simpanan tu.. adoyai...

oohh, sebab aritu blogspot buat hal kot... ntah tetibe loading lame giler.. nak upload gambar pon makan taun.. tu yg tetibe jadi x best nk update kot.. 

xpelaa.. dh dapat balik mojo tu nnt adela entry ye.... hehehe

Thursday, May 10, 2012

-Eh, ade cerita lawak lagi ;)-

sejak dua menjak ni mmg amirah najihah seorang budak yang super lawak. hari2 biase hanya lawak sahaja. tp lately ni super lawak! kahkahkah.. 

mlm td abah balik keje terlewat sikit. dekat pukul 8mlm baru sampai. rutin harian amirah bile abah dier sampai rumah adalah berlari2 ke pintu apabila terdengar bunyi enjin moto abah dan cuba membuka pintu yang tgh berkunci. x dapat bukak start menjerit2 mcm org histeria. bila dh bukak pintu, nampak je abah kt muka pintu terus feeling2 mcm jumpe artis. terkinja2 nak pengsan.. pastu baru salam cium ape bagai sumerla.

tp mlm td amirah tgh leka main. x perasan abah dier balik. yang abah dier pon disebabkan dh terlewat sampai, terusla nk pg solat maghrib yang dh tinggal ujung2 tu. pastu mandi. abes mandi barula nak pg jumpe amirah nk peluk salam sumer...

abah: "amirah, meh sini td abah balik balik amirah x salam abah pon!"

amirah:" eh, abah dah balik ye. bila abah balik?" amirah x dengar pon?"

abah:"dh lame dah. amirah x pasan. meh sini salam abah"

amirah:"eh, mana boleh.... abah x pakai baju keje pon?? macam mana amirah nak salam???"

tu lawak..

Tuesday, May 8, 2012

-cerita lawak-

cepat2 nak update blog arini. sbb ade citer lawak telah terjadi mlm td. bagi aku lawak laa.. bagi org laen x taulaa.. ade aku kesah?? ahahaahah

mau monumentalize ewah x agak2 perkataan tu.. monumentalize adalah makna mengabadikan dlm  bahasa inggeris setelah di google translatekan... jadi sebelum terlupa baik aku blog dlm ni. utk kenangan kemudian hari...

conversation ni terjadi mlm td lepas mkn mlm.. abah dier mmg suke nak mengusik anak. smlm time mkn mlm abah dier saje je laa amik fishball amirah konon2 nak mkn sendiri. sekali amirah x bagi. punyalah x bagi sampai abah dier konon2 merajuk la gitu..

so lps mkn, sesi lepak2 tgk tv.. abah dier tgh tgk tv sambil main game. sekali amirah menyebok sebelah. nk main jugak. abah dier saje la ngusik kate x bagi...

abah: "amirah x boleh main. abah je boleh. eleh, td sombong xmo bagi abah makan fishball!!"

amirah: "alaa, bagi la amirah main bahhh"

abah:"x boleh.."

amirah:" abah ni kedekutlaa.. x nak kawan"

amirah sekarang peel dier mmg camtu.. asal kite tegur sikit je mule laa, x nak kawan la, x sayang amirah la..dah tau dh tektik dier camtu.. ahaaha

abah:"x nak kawan xpe.. abah kawan dgn adek aina je.. td abah mintak fishball xnak bagi.."

amirah:"ala, nanti mama beli laa lagi fishball bagi kt abah"

mama:"eh, mama manade duit nak beli fishball.. duit dah abes"

amirah:" xpe, amirah ade baaaanyakkk duit"

mama:" yeke amirah ade banyak duit?.. mane2? mama x nampak pon?"

amirah:" ade.. amirah dah kumpul banyak2"

abah:" mane2?"

amirah: " kat dalam masjid!.. kan amirah letak dalam tabung kat masjid tu.. abah pegila amik"

abah & mama:" wakaakakakaakaakak"

mmg serentak laa kitorg gelak.. x sangka amirah bole ckp camtu. 

abah:"kalo camtu amirah dh ade banyak duit la kan? banyak dah masjid amirah pegi"

amirah:"haah, banyak dah duit mira.. abah bole beli fishball banyak2!"

kahkahkah...


Wednesday, April 25, 2012

- T.I.G.A-

harini mama 1/2 day.. pagi2 dah hantar aina pegi klinik. batuk x henti. mlm td x bole tido. agaknye x selesa asik batuk je kot.

pagi td bangun tido trus wish anak dare saye yang sulung tu.. dgn air liur basinye tersengeh2 bile mama nyanyi hepi besday ;).. "dah sampai ya ma?.. dah sampai ya ma?" .. "ape yg dah sampai mira?" ... "beday mira.. dah sampai ye ma?" alololo.. anak dare ai sorang ni... haishh.. 

tp sbb aina batuk, jadi plan nak pg keje terbantut sekejap. igt nk pg klinik mlm nnt tp pg ni mcm dh x bole tahan dh dgr dier batuk2 camtu trus la ajk abah teman g klinik kt batu 3 tu. klinik kanak2 yg x penah surut dgn org. hadoi, i tell u, kalo pegi time mlm, kol 6 dh kene berebut amik nombor. pg time pagi camni kurang laa org ckit. doc dier selengeee je.. tp agknye dah klinik pakar kanak2 kan.. harusla org tuju situ.

reason kami pg kt situ sbb ade perkhidmatan sedut kahak. setakat nab tu kt klinik mane2 ade. tp ni kasi sedut kahak jarang ade. memandangkan aina punya tahap batuk kronik ni mmg dh agak kahak + lendir byk punye, nab sure x jalan. sekali kau, suku baldi kahak kluar. ai mmg x sanggup laa nk pegang aina. nanti mama dier ni yg meleleh lebih. (dh kene sekali time amirah dulu). sian tgk anak kene jolok2. jadi silalah abahnye yg pegang ye... ai x mau..

eh, ape citer kahak plak ni.. haiya.. dh melencong haha. 

hari ni hari jadi amirah.. yg ke 3 tahun. hepi besday sayang.. mama abah doakan amirah najihah jadi anak yg solehah. nak school ye? ok, nnt mama hantar pg school. sian hari2 kate nk pg school. 

ini juga adalah wish tertunggak kepada abah. hepi besday ke tiga puluh abah.. wah, sudah masuk 3 series nampaknye En. Mohd Aqsha? ahahah, dah x bole nk feeling2 20's ye.. ai bole lg ;p

so mlm nnt kite celeb ye. mkn kt luar je la. mama malas masak... wakakakak

Monday, April 23, 2012

- malas... bosan..-

boleh x kate camtu?? malas nak update... bosan nak taip... heheheeh

Friday, March 9, 2012

-Pengalaman Dengan Aniz Baking Centre-

Baking membaking ni mmg seronok. paling best kalo end product tu menjadik kan? tp kadang2 tu frust jugak bila penat2 kite buat kek @ kuih, alih2 x menjadi. ke tong la jawabnye. sayang je.. tp tulah pengalaman...

bak kata mak ai, " buat kueh ni mcm buat maths.. kalo x faham kene kaji sedalam2nye.. pastu buat berulang2.. baru bole faham.. bukan buat sekali je dh terer" tp ai ni mmg jenis cepat putus asa sikit kalo satu bende tu x menjadi. makan tahun jugak laa nak buat balik satu2 jenis kueh @ kek tu kalo x jadik. haha.. sori ibu.. tp apentah kaitan kueh ngan maths?? 

 disebabkan nak sangat mendalami ilmu baking membaking ni.. jadi ai pon mengambil inisiatif menggoogle mana2 kelas baking yang terdekat dan murah (hehe, itu musti..dah la x pandai.. ade hati nak pi kelas mahai2..) sekali terjumpa pulak blog ni .. bagai pucuk dicita ulam mendatang (ewah). dekat pon dekat. apalagi... trus halo2 partner in crime ai.. kasi tahu lebih kurang pastu trus daftar masuk kelas cheese cake.. (pn.ila, ni sbb aku x dpt dtg umh ko. mintak mahap ye. nnt dh pandai aku kasi ko sepotong.. heheh)


 Basically kelas ni dibuat secara hands on tp dlm kumpulan. setiap sesi hanya 20 org je peserta. ok la kan. kalo ramai2 kang x terlayan pulak. Kelas diajar sendiri oleh tokei dier Pn. Noraini. Mula2 penerangan serba sedikit pasal cheese cake, jenis cheese, pantang larang buat cheese cake sume. then peserta diberi 6 jenis resipi cheese cake utk dibuat secara hands on sambil2 pn. noraini assist la kan.






Tempat dier pon selesa. ada tempat solat sumer. ai pon sempat mengepam sekali. kelas dari pagi sampai petang. harusla kene pamkan. heheh. tp lunch x provide. x kesahla sbb kedai dier ni pon dekat je ngan tempat mkn. senang.



banyak ilmu diperturunkan oleh pn. noraini ni. beruntung betul dapat join kelas dier. memandangkan ai pernah buat cheese cake, so byk jugakla soalan2 yg relevan boleh ditanya. at least ai dapatla praktikkan nnt bile lain kali buat cheese cake lagi kan ;)

Peserta pon ramai yg datang dari jauh. ade yg dari pahang lagi. Fuh semangat btol akak2 ni. siap naik bas komuter bagai semata2 nak dapatkan ilmu. salute lah!








kelas habis dalam pukul 5.30 ptg. siap dapat sijil lagi. mmg berbaloi2 la pegi klas ni. selain kelas cheese cake, ade kelas kek coklat, kuih muih, pastry dll. my partner in crime kate pasni plan pegi lagi. orait bebeh! wa xde hal ;p. ujung2 masing2 bahagikan kek utk bawa balik. dapatla sorang sepotong...







Thursday, March 1, 2012

-Aina Nafisah Setahun-

aiyark!! entry aina setahun x publish.. huhu.. sgtla kan mama ko ni.. dah 2 bulan dah pon...

besday adik aina kali ni mama buat kek sendiri.. walaupon xde acuan NO.1 dik, xpe.. kite kreatipkan ok..haha








amacam?? macam pape ntah kan? hahaha.. nak wat camne.. tangan mama ko nie x berapa nak lembut la dik. lantakla.. janji ade nampak NO. 1 tu..




terkepak sikit sebab ade tgn gatal dh kasi cucuk.

celebrate kt umah nenek klang. semua ada..adik aina eksited bile ramai2 nyanyi lagu besday kt dier. ntah paham ke idak tu. tp tepuk tangan beriye.. hehehe



 keje minah ni sekarang. membongkar segala macam mak nenek dalam laci/almari baju/etc. dapat tangkap pastu buat muke x bersalah. elok je duduk dalam laci tu. x patah pulak tu. hadoi la ajigiji kelinting nih. majalah2 tu mama kene susun kt tempat lain laa nampaknye. stress mak ko ni tau asik nk kene kemas buku je. yang si kakaknye tukang mengadu.. "mama, adik sepah-sepah!!".. "mama, adik panjat tangge!!" haha.. 








satu lagi hobi terbaru.. asal ada remote je asik laa.... " abaahhhhh... bbaaahhh.."hello laa dik.. bukan abaahh...

video


Percubaan mengupload video.. budak berdua ni kalo pegi mall @ supermarket.. confirm mama abah kene cukai...  sib baik 50 sen je. kalo yang singgit ke dua ringgit ke.. dapat naik je la.. pastu cakap rosak.. heheh


Wednesday, February 29, 2012

Wednesday, February 1, 2012

-Chocolate Cheesecake-

Yezza, entry baking lg.. baik aku post kalau x asik laa tertangguh..huhu

ni buat last month. sempena....err.. xdepape kot. saje2 buat.. nak abiskan cream cheese yg mama tamak haloba pegi beli sampai 4 ketul aritu sbb murah.





haha, x sempat nak amik gambar kek full sebijik. by the time mama kluarkan dlm peti ais, anak beranak dah serbu nak potong. mcm biase abg gagah perkasaku mmg minat cheese cake. jadi dialah makan lebih. amirah? err.. 3 potong kot? 

mama sebenarnya berdebar jugak nak buat cheese cake ni. sbb leceh kan cara nak membakonye. takut masuk air time bako. tp alhamdulillah, this cake turns soooo well. definitely the keeper la ni ;)


tgk otai2 baking kalo amik gambar masakan diorg mmg maebeles. konon2 nak tiru care diorg la ni. amik gambar tertonggeng2.. haha. xde seni btol laa aku ni. xpela, janji kek ni sodap.

special thanks to akuzack. mmg bestla rase kek ni. cheese tu cairje masuk dlm mulut. mcm kek SR pon ade jugak. cume lain kali kene guna dark chocolate la. baru warna lebih mengancam.

INGREDIENTS:

  • 150g digestive biscuit (crushed) ... guna crush oreo pon bole.
  • 80g butter (melted)
  • 400g cream cheese  ... mama guna 500g sbb maleh nak simpan2 lg.
  • 250g whipped cream - whipped sampai medium peak.
  • 200g dark chocolate (grated)  .. mama guna chocolate biase.
  • 140g caster sugar.
  • 3 telur - grade A
  • 2tbsp corn flour
  • 1tbsp lemon juice

METHOD:
  •  biscuit crumbs + melted butter.  tekan2 dlm spring form tin. simpan dlm peti ais dlm 20 minit. balut tin dgn aluminium form. silalah balut dgn byk lapis ye. kalo x nnt air masuk time nak bako. sedehh dik non..
  • melt cooking chocolate guna double boil.. biar sejuk
  • mixer cream cheese until soft, masuk whipped cream yg dh medium peak td. add lemon juice, sugar dan corn flour. masukkan telur. pastu slowly masukkan melted choco. kacau rata.
  • tuang mixture dlm cake tin. bakar secara bain marie.
  • bakar dlm 45-60 minute ... once dh bako. rehatkan cake dlm oven , renggangkan pintu. mama buat kek ni time mlm. lps masak, biarkan je dlm oven semalaman. esok pagi2 baru masukkan dlm peti ais.
  • chill at least 4 jam.

komen en suami gagah perkasa ai... cheese mama?? owh ok.. boleh abah makan. bak sini 2 slice.. haha ;p


Monday, January 30, 2012

- Banana Cuppies-

dah lama x buat entry baking membaking nih.. Resepi dh lama buat dah. baru nak share...

aritu ada belen banyak sangat pisang. dgn beli kt tesconye, pastu mak terchenta dok hantar lg sesikat. kembung makan pisang. mama simpan sikit sbb hati meronta2 nak buat banana cup cake ni.. hehe meronta2 tu.. 




* kualiti gambar kurang memuaskan....

rase? sedap. mcm kek pisang. tp sebab first time buat, agak keras ckit. maybe terlebih mix kot. tp mak ok je nok.. haha

Resepi di  cilok dari myresipi.. terima kasih la yee..

INGREDIENTS..

* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 3/4 cawan gula
* 1 tsp baking powder
* 1 tsp baking soda
* 1/4 tsp garam
* 1 1/2 cawan pisang (dilenyekkan) ... lebih kurang 4-5 biji pisang.
* 2 biji telur
* 1/2 tsp esen vanilla
* 1/2 cawan butter (dicairkan)

METHOD...


  • preheat oven dlm 350 deg. susun cup muffin dlm muffin pan.
  • whisk tepung, gula, baking powder, baking soda dan garam.
  • buat lubang ditengah adunan, masukkan butter cair, pisang lenyek, telur dan vanilla. kacau. jgn overmix... ( mama eksited sgt mix bagai nak rak.. sebab tu laa keras kot??)
  • scoop dlm paper cup dlm 3/4 penuh.
  • bako dlm 25 - 30 minit.








 *model kek pisang saya ;)

Thursday, January 26, 2012

-Dorm Sick!!-

Alahaiiii... macammana la boleh terlepas entry ni... ya ampuunnn..

dh bersawang dah dlm draft.. xpe2 better late than never kan.. ni kenangan ni..


last year punye cerita.. haha. dorm mama buat reunioun. Jaman2 sekolah teknik dulu.. plan2 nak jumpe last2 buat pot luck je kt umah salah seorg geng. susah naa nak berdating2 skrang ni. masing2 dah ade bala tentera yang harus dipikul plus dh x bole nak jemba2 cam dulu2 lagi...


tak ramai yang dpt datang. buat pon secara tetiba. yang ada mama nurul, mummy mai, ibu wani, mama jem, mama ayu (tuan rumah. umah dier cantik woo!!) ngan cik za (tp skrg ni dh jd puan dh.hehe)

teringat zaman2 skolah teknik dulu. kami semua satu dorm. dorm 6. tp kami panggil dorm sick. sebab budak2 dlm tu sume mereng2.haha!! tp ade je yang baik2 belaka.. kaki study sumer. mama eerr tergolong dlm golongan kaki study la tu(tui!!) hahaah.. sudahla.. mampus kene fire ngan budak2 ni kalo diorg baca ;p

kebanyakkan budak2 dah kawen. dah beranak pinak dah pon. kate batch SPM1999. dah 13 tahun tinggal sekolah. time jumpe aritu masing2 dok pening pikir nombor katil masing2. susunan katil laa.. eh budak ni ape citer laa.. haha macam2..










tgk2!!.. ni mmg laa keturunan x boleh nak duduk diam2.. macam mak2 masing2 time sekolah dulu.. fly je kejenye... wakaakak.. mama masukkan gambo jugak walaupon x clear.. anak masing2 lebih kurang sebaya semuanya.  next time kene kumpulkan semua ahli2 kalau boleh. baru meriah tgk anak masing2 sume pakat bersilat ramai2. sape sudi jadi tuan rumah sanggup bagi kecah rumah??? heheeh

kami dapat jumpe sembang2 pon x lame. masing2 ade hal. tp it was very2 fun and memorable momment to us. marilah buat lagi babes...






miss old days.....

Wednesday, January 25, 2012

-1000 Days-

Cepatnya masa berlalu... baby yang dulu kecik je sekarang dah bam bam.. dah jadi kakak dah pun ;p




*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
*
*
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Zuriat pertama saya sudah berusia 1000 hari ;)... sebak....

eleh tu pon nak kecoh.. pedulikk... mama nak buat nampak special.. since dah lama x update perkembangan amirah... banyak dah pandai anak mama nih... cakap jgn citerla. membebel je. keletah mmg buat org geram. rase nak gigit2.. pandai dah mengira 1,2,3.. pandai dah baca alif, ba, ta.. pandai dah nyanyi abc.. dah tau warna2.. pandai baca doa..tiru gaya pon pandai.

kebetulan hari ni jugak umur amirah genap 2 tahun 9 bulan.. dan officially x breastfeed lg since 2 tahun 5 bulan.. diaper free since 2 tahun 7 bulan.. berat setakat ni 15kg.. 

amirah suker sangat tgk upin ipin. satu hari kalo x tgk boleh meroyan.. pakse2 mama @ abah tlg bukakkan u tube upin ipin. siap boleh hafal dialog tu. sib baik x mintak beli brg2 upin ipin. heheh. 

fast leaner.. serap information macam sponge. kejap je kite ajar dah bole igt. suka tulis2 ngan kaler2 wpon ntahpape. igt nak masukkan dier sekolah. sebuk nak pegi school. tp nantilah dulu.. 4 tahun nnt baru pegi school ye amirah...

kalau datang angin baik dier mmg suke tolong mama. dh boleh diharap. angkat baju, amikkan pampers adik.. tolong kemas2.. tp kalo datang angin kus2.. hadoi.. boleh jadi tarzan mama ko ni tau.

bab makan mmg xde hal.. bagi je la apepon.. dier ngap saje. be it mee pedas ke, masak lomak cili api ke.. hatta kari pon dier tibai.. manela badan ko x mcm tu mira oii..


Amirah Najihah - Puteri Yang Berjaya... semoga berjaya dunia akhirat...buat mama dan abah bangga ye nak ;)...

Tuesday, January 3, 2012

-Hello 2012!!

apara sudah 3hb baru nak wish kaa?? xpe2, ni namanya biar lambat asal jgn ketinggalan kekdahnya!. haha

so happy new year. semoga tahun ini akan menjanjikan lebih kebaikan pada semua...