Saturday, December 24, 2011

-Aina Nafisah Is 1-

Alhamdulillah. Syukur2....

Our Aina Nafisah si budak kecik ajigijigiji ni dah setahun umurnya. baru je mama cam rase aina baru kluar semalam. how's time flies kan!

entry aina 11 bulan mama x buat. not purposely xnk buat, tp tgk not much on her growth. so mari rangkumkan sajork. hehe

gigi still lg 2 batang dibawah. tiada tanda2 nk tumbuh lg yg lain. berat x penah timbang since 6 bulan aritu (8kg). so nnt nk g cucuk setahun ni kite check berat aina berape ye. 

aina dh pandai sebut mama & abah. kalau nk sesuatu bunyi mmmm. tp she's such an independent baby la boleh dikatekan. kalau dulu amirah lebih kepada spoon feed punye type. sume menan ke mknn ke kene ade dpn mate baru nk main. but aina no. kalau menan tu jauh pon bersungguh2 dier akan pi ambil jugak. x kire la tinggi ke hape ke. ade sekali tu menan yg dier suke ada dkt anak tangga. sedar2 dier dh manjat steps tangge tu nk pi amik menan. menjerit mama. seram dik ko buat camtu.

blum pandai jalan lg. still dok berdiri tegak xmo langkah kaki. xpe dik. mama x kesah. kakak amirah dulu pon 1thn 2 bln baru pandai jalan. sekali dh dpt kaki nnt mama sure adik na akan lebih bertenaga mengecahkan rumah kan? huhu

bab mkn setakat ni aina x berapa nak. same mcm amirah dulu. so mama x risau sgt la bab2 tu. asalkan susu cukup. biskut ke roti ke x jln sgt. nasi pon tgk mood. xpela, once aina dh ready nnt mama sure napsu mkn adik nnt mcm kakak ko jugak. pantang nampak.

so adik na, mama & abah & kak mira will always love u. Happy birthday dik ;)







Friday, November 25, 2011

-The Celebration?-

Got aa?? noo laa.. hari bekerja kot.. plus blom gaji.. haha!!

tp biasela, ai ni kan feeling2 muda. x kan xde pape kan bah? sib baik laa abangku si pahlawan gagah itu memahami...



Kek eskremm.. i likee.. ;)
owh, mmg terbaekk laa kek BR ni.. mcm tau2 je mama mmg tgh syok sama ini BR.





 dulu x tau pon eskrem bole dijadikan kek.. eskrem taruk atas kek tau la.. yg ni abah beli perisa kopi.. mmm sedap! x terlalu manis.. sedang elok laa blend dgn kek coklat kan..





 si bulat ni yg hover tau! cam biasela, asal besday je igt dia punyala kan.. nyanyi semangat btol.. "heti besday tu yuuuuu.. heti besday tu yuuuu.. heti besday tu mira...abah...aina.....heti besday tu yuu".. eh, mama punye name x sebut pon?? sume name kt umh tu ko sebut, alih2 name org penting yg ko x sebut ye nak??






 si ajigiji ni pon xmo kalah... org mkn kek dier pon nk jugak.. abis comot.. kalo kite x bagi, siapla amukan reksasa kuar nnt.. huhu x padan dg kecik!!





ko tgk akak ko ni... sopann je.. iyela tu.. sat lg trus meleleh je tumpah atas lantai...



ha kan? x dibagi camni laa amukannya.. dipanjat2nye kite.haha... nasib la dik oi..biarla abahko melayannye...



abah beli kek ni otw balik opis.. dh laa naik moto.. dgn nk pegang kek nye lg kan.. haha.. sampai abah kate org dok usha je time benti kt traffic light.. xpe, pengorbanan namenye tu ;p


thankz abah for the cake.. mama suke ;)

Wednesday, November 23, 2011

-Being 1 Year Older-

29 oredi maa.. what an age..

being 1 year older is such a pleasure. sebab? alhamdulillah, masih dilanjutkan usia untuk menjadi hamba. masih berpeluang menikmati hidup.kan??

org kate stok - stok nk masuk 3 series ni perangai ada lain mcm ckit. Lebih prihatin, lebih sentap, lebih makan, lebih lebar, lebih segala -galanya lah. tp pokok pangkalnya, hati mau sentiasa positif. jgn negatif. sebab kalo dh tercalar ckit, susah nak baik. macam luka laa. makin lama luka tu, makin laa lambat nak baik.

moga dlm usia ini, mama sentiasa mencari keberkatan dlm kehidupan...


Wednesday, November 16, 2011

- WW- Aina Tido


-Cheese Cake Lagi ;)-



Abaikan keburukan teksturnya..


walaupun rupamu begitu... TATAPI rasamu.. waduuhhh enak skali dong!! seriyes x tipu.. sedap ;)



CHEESE CAKE..
resipi asal drpd anchoo journal 


BASE
*100g crushed oreo
*50g butter (cairkan)
~~~ bahan2 td dicampurkan dan ditekan2 ke loyang hingga padat. Bakar 5 minit 160C

BAHAN - BAHAN
250g cream cheese
65g whipping cream (saya derhaka, pi bubuh sekotak terus. konon2 nk creamy la ni)
30g gula kastor
3 kuning telur
1/2tsp esen vanilla
1/2tsp lemon jus (tolong laa jgn bubuh lelebih. masam nnt)

MARINGUE
30g gula kastor
3 putih telur
1/4tsp cream of tartar

200g blueberry filling (saya omit sbb xde)

METHOD
1) Preheat oven 160C
2) Dlm mixer, cream cheese + 30g gula, perlahan2 masukkan whipping cream + esen vanilla + jus lemon. mix sampai adunan sebati.
3) Masukkan kuning telur satu per satu.

4) dlm bowl lain, pukul putih telur hingga jd meringue. masukkan cream of tartar + baki 30g gula castor td.
5) masukkan sedikit demi sedikit maringue td dlm adunan awal. guna kaedah kaup balik.
6) setelah sebati, tuang adunan dlm loyang base td.
7) hentak2 kan ckit loyang td bagi xde udara dlm adunan. 
8) bakar selama 1 jam.


*** balut loyang dgn aluminium foil ya. balut banyak2 lapis. jgn lupa. kalau x jadi cam rupa bentuk di atas itu. air sudah meresap masuk. huhu. bakar secara water bath. 






Friday, November 11, 2011

- Aina Nafisah 10 Months Old-

Budak masyam ni dh pandai macam - macam sekarang...


x byk perubahan dari 9 bulan ke 10 bulan ni.. Just sudah pandai duduk sendri dengan confident dan machonye. rambut pon dh panjang ckit. tp still jambul di depan terserlah yee.. heheh
dier punye peel sekarang makin menjadi - jadi. x bole tinggal langsung. nangis mcm kene dera. sudahnye mama selalu dapat mandi kol 8-9pm. sbb menunggu abah balik baru bole take over minah ni.


 Muke cheeky... geget kang baru tau!!

Sekarang ni suke sangat kacau kakak amirah. elok je kakak dier dok layan upin ipin (kes nak bagi amirah ralit, mama bole buat keje lain.. heheh) aina dtg kacau. tepuk2 keypad laptop sampai terganggu konsentrasi kakak. alih2 dua2 nangis. mama jugak yg kene handle.. 



Gigi dah tumbuh 2 batang. belah bawah. mulut asik nk geget bende keras je. makan mcm dh kurang. agaknye gusi gatal, nasi ke bubur ke x jalan. nak yg keras2 je like biskut, keropok etc. susu mcm biase. tp mama nye production ade sikit turun 2, 3w kebelakangan ni. so byk kidnap frozen ebm jela nak buat camne.

owh, baru discover 2 hari lepas.. aina dh pandai wave gudbye kt org.. heeheh

berat x tau naik ke turun. tp mama suspek naik sbb kalo dukung baru 10 menet dh lenguh tangan. baju pon dh byk yg pakai 1y punye saiz. so weekend ni mama kene kasi kemas bungkus masuk kotak baju2 aina 1y ke bawah..

akhir kata, sempena 111111 nie.. ececece.. sebenarnye entry ni dh berzaman dlm box. peram2 lupe nk publish.. aina pon dh nak masuk 11 bulan dh.. kui kui kui.. tp sbb arini tarikh best, kene publish jugak kasi ade tarikh cantik dlm blog... wakakaakakaka.. sekiann.. wassalam




Wednesday, November 9, 2011

Tuesday, November 1, 2011

- Cerita 31-

31hb laa kekdahnye... which was yesterday punye hal..

ape ade pada 31hb? ok penggemar eskrem sureeee sgt menyukai 31hb. yup, kerana it's time for...

 **
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**







hahah.. teruja??? tp dh lepas dh. nk tunggu kalu, 2 bulan lagi aaa...

ai sebagai penggemar eskrem sebenarnye mmg dh lame nk mamam ini bende. tp asal masuk kedai ni je kluar balik. masuk je keluar balik. punyela banyak pikir sampai ke sudah x masuk2 pon. haha. bukan ape, dgn keadaan poket yang kadang2 lubang kadang2 koyak ni agak berkira2 jugak laa.

tp ntah kenapa 2 3 days before tu asik laa dok mimpi2 nk makan eskrem BR ni. siap dh marked ok kt kelender 31hb. hari senin. BR yg terdekat pon kt plaza masalam. kalo agak2 terlepas, kt jj bukit raja ade jugak. cantik ah! dh plan awal2 nih..haha

hari yg dinanti2 dh tiba. org lain pagi2 bangun bersemangat nk g keje. yang ko ni bole pulak pagi2 bersemangat nk beli eskrem kekdahnye nurul oii.. keh keh keh. ah, x kire, ai nak jugak. ape nk jadi jadila. hari ni musti pi beli. haha sampai camtu sekali ngidamnye ko nurul. peknen 2 ank dare tu pon x meroyan sampai camnih. kui kui kui.
bile nk g keje tu siap ckp kt hubby "arini mama nk g beli eskrem. kalo mama x sempat beli, mlm kite pi carik kt jj tau bah!" haha laki aku dok geleng pale je la. apehal laa bini aku arini. gamaknye tu laa kot dier ckp dlm hati ;p

pagi tu kt opis dh x keruan. nak ajk sape laa ni. opismate xde plak yg kaki mkn eskrem cam aku ni. kang kalo ajk diorg sure xmo. xpela, demimu eskrem, sanggup ai pg sorang2. ahaha. tpkan tpkan tpkan. lunch hour bole plak ai ralit buat keje sampai kol 1.30!! dem. pastu mkn dh kol 2. dem lg! mane sempat!! sebenarnye bukan x bole pon kuar, tp memikirkan paking kt suk ni yg cam x tau nk kate dh punye susah, xpela hai. ooo xpe2.. pas balik keje bole pegi. ceh sedapkan ati.

kol 4.30, cantekkk je ujan turun dgn selebat2nye. aiseyy, nampaknye cam xde harapan laa arini. hati dh sentap dh. nk call abah srh pi belikan, sure mamat tu xmo. apekehal laa pulak suh pi beli eskrem kan. x macho katenye. eleh, ko jugak yg mkn nnt. kol 5.30, ujan lagi. huhu mmg x dapek la jawabnye nih. 

kol 6 baru ujan reda ckit. tu pon still kuyup jugak la kalo ko redah. hati dh sentap ni. xpela xde rezeki. balik je la. alih2 sampai kt simpang kluar suk, bole pulak ai pegi turn ke seksyen 9. hahah. tu namenye napsu melebihi segalanya. out of the blue katenye. seriyes dlm keadaan separa sedar. (ok2 paham nurul. x payah nk panjang2kan feeling tu).park kt luar masalam dan terussss zasss mengambil nombor utk mengorder sebelum ai sedar sepenuhnya. hasilnya...









Temptingkan? kan? kan?.. giloss tahap gaban ai ni. tp nk buat camne, mak beranak dua ni kalo dh nak tu nak jugak. lautan api akan ku renangi hokey! ahakz..boleblah

perisa ape ni ek? jap pikir balik.. Chocolate Chip Cookie Dough & Jamoca. just bole order 2 flavor saje. ok pas ni bole pi beli flavor lain plak. haha (tgk laa kalo poket x bocor)

gigih ok pi beli. tp tu pon org beratur nk amik order. dh mcm nk beli setem plak kekdahnye. balik umh senyummmm je. mkn pon dh time supper. punyela xmo bagi amirah nampak. mkn x ajk dier pon. agagagaga. mama punye ye. lgpon dh mlm. x elok budak2 mkn eskrem mlm2. hohoho

harge?? errr, senang citer tu harge duit minyak ai utk seminggu laaa.. hubby ckp, "kalo bekas dier ni bole mkn, abah dh mmg srh mama abeskan". waaaaaaa

Monday, October 31, 2011

-Red Velvet Cake-

sane sini org dok citer pasal RVC ni kan?

sudahnye ai buat jugak setelah x menahan tgk RVC kt blog2 org lain.. kah kah kah


Rupe bentuk RV yg togel.. 

memule mase nk buat mmg pikir 2 3 kali laa. sbb merah sgt kot warnenye ;). mase nk tambah pewarna merah tu pon abes baju ai kene tompok2 merah. heheh. sib baik bole ilang. 

Resipi ni dpt hasil drpd ketergodaan cik irma kite.time kasih ye ;) mmg sedap!!





BAHAGIAN A
*250 gram tepung gandum / kepung kek
*1 tsp baking powder
*1/2 tsp garam
*2 tspserbuk koko

* bahan2 tu semua perlu diayak bersama


BAHAGIAN B
240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah

*Bahan2 ni dicampur sebati.

- Kalau xde buttermilk pon xpe. bole buat sendri.. campurkan 240ml fresh milk dgn 1 tsp cuka makan. biar selama 10 minit. 


BAHAGIAN C
113g butter
300g gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla


BAHAGIAN D
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda



UNTUK TOPPING
227 gram cream cheese
227 gram mascarpone
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream


METHOD..

1. Buat adunan BAHAGIAN C dulu. Pukul butter sampai kembang, masukkan gula. pukul selama 3-4 minit.
2. Masukkan telur satu persatu. lepastu masukkan esen.
3. Keamudian masukkan BAHAGIAN A & BAHAGIAN B secara berselang seli. mulakan dengan tepung, dan diakhiri dgn tepung jugak.
4. Dalam bekas lain. BAHAGIAN D dicampurkan (cuka + soda). tunggu bunyi berdesir berhenti baru masukkan kedalam adunan terdahulu. kacau dgn sudip/senduk/sudu ahakz..
5. Masukkan dalam loyang.
6. Bakar selama 30 minit, suhu 165 - 175 darjah celcius bergantung pd oven masing2. 


7. Nak buat topping, pukul cream cheese + mascarpone hingga kembang.
8. Masukkan esen vanilla + gula ising. Pukul hingga sebati.
9. Masukkan whipped cream dan pukul hingga adunan likat dan pekat dan lekat dan sekat.. ahahaha
10. Tp kalo adunan tu cair sikit pon xpe. masukkan dlm peti ais bagi keras ckit. nnt senang nk hias. xdela herot berot cam ai punye. kah kah kah

11. kasi kek sejuk dulu baru potong haa. jgn sesuka hati je nk potong time panas2 tu. menyesal x berlagu nnt. seeloknya buat laa 2 hingga 3 lapis. baru feel nk makan lebih ckit. heheh


Wednesday, October 26, 2011

-WW..-




Breakfast pagi td -

  • telo separuh masak 2 bijik
  • sekeping roti bakar
  • secawan kopi

Hasilnya......























mmg terbaeeekkkk    ;)

Wednesday, October 19, 2011

-In Her 9 Months Old-


  • duduk dengan jayanya
  • merangkak dengan majunya
  • memanjat dgn lajunya
  • nangis dgn nyaringnya
  • masuk sume bende yg jumpa dlm mulut dgn selambanya
  • mamamamama .....ababababababa


Wednesday, October 12, 2011

-Diaper Free Project-

amirah dh starts di diaper freekan since 2w lps. tp on off on off laa sbb mama x confident lg. setakat ni only on weekend sahaja la. BS pon baru trained amirah sekali je. kali kedua fail sbb amirah dh basahkan kusyen dier.huhu

kami xde buat preparation pape pon. x belikan pon potty train yg duduk2 tu. hari 1st x pakai pampers tu, setiap 10 minit mama tanya " amirah nk cing x?"... "x nak". ok fine. 10 minit mama tanye lg "amirah nk cing x?"... " x nak". ok. masuk kali ketiga mama tanye lg "amirah nk cing x?" "mama ni, amirah x nak cing laaa!!" ahaahahaha hambek ko. tu laa annoying btol mama ni asik laa dok tanye je. kan dh kene marah dgn anak sendri ;p

last week, mmg saje x pakaikan pampers the whole day. siang hari. ok pass. asal kite ajak " jom pg bilik air" .. dier nk laa ikut pastu cing. ptg, pon pass. asal bwk pg bilik air je ade laa hajat yg dilepaskan. time yak, mama boleh agk. amirah kalo tetibe je elok2 tgh main pastu tetibe diam @ pegi kt solok penjuru ke balik pintu ke, haa tau laa dier tu nk yak. cecepat bwk g toilet. ok pass. tp time mlm ade sedikit fail lg. xpe2 slow2 kasi trained. time tdo ni pon still pakaikn pampers lg. takut abes basah tilam. satu keje plak mama nk kene jemur. haha

so achievement masih 50% . hopefully by next month amirah dh bole diaper free. sian minah tu asik komplen
"mama, pampers ni ketat!".. heheh

Friday, September 23, 2011

- i wish...-

howi wish i got more than 24hrs a day. boley x? hehe

impossible la kan. tp tu lah. mmg x cukup. x cukup sbb sgt limited time nk dpt spend dgn family & anak2. x tau la org lain camne. tp aku mmg rase x cukup. pagi kol 7am dh kuar umh. hantar amirah & aina kt umh bs. pg keje. pukul 6-7pm baru sampai umh. sampai2 je nk kene bersilat masak, solat, mandi, house chores sumela. tv? ape tu? haha. honestly aku dh lame x dpt menikmati nikmat menonton tv cam dulu2. duduk rilek sambil bersilang kaki dan menikmati eskrem @ kunyah2 kacang kaa. serious lame gile x dapat nikmat camtu.
jejak je kaki kt umh trus layan budak 2 org tu. kalo datang peel baik diorg ok la mama bole handle dgn aman. tp kalo dtg tang angin kus2 tahap gaban, lps sorang, sorang bantai nak itu ini la. hadoi.. dgn kite nk mandi lg, nk solat, nak buat keje umh, basuh baju bagai.

lps mkn mlm kdg2 budak2 tu dh nk tdo. aku pon kene laa layankan diorg. masing2 menyusukan. tu la masaalahnye. diorg tertido, mama pon berlayar skali. sudahnye kdg2 keje pon x abis buat. umh jadi tunggang langgang. nnt mule laa mama nak jadi hijau pastu. salahkan diri sendri apsal bole tertido. ahaha

abah bukan x menolong. tp ank2 kalo time nk tdo mmg nk mama dier. sbb nk nenen. tp syukur alhamdulillah dpt suami yg prihatin. dierla yg menyelesaikan ape yg tertinggal. tp kesian jugak la kt dier. dier pon bekerja jugak. kdg2 sampai tertido dpn tv nk sudahkan melipat baju ke hape. heheh

amik maid? bkn x nk tp x privasi nnt. lg pon skrg ni bs budak2 tu dh mmg ok laa jage diorg. x berkira sumer. tp maybe akan dipertimbangkan kalo ank dh ramai la nnt kot. haha

luahan hati hari jumaat...

Wednesday, September 21, 2011

-Salam Aidilfitri-

org lain dah berkurun post entry raya.. ko baru nak buat nurul......

kekangan masa... nak buat camnerkan ;p #alasanxboleblah..

ok, layan pics dulu..





 




Raya pertama di Melaka. Seperti biasa thn ni turn kt sana. aina blum boleh duduk sendiri so kene laa pakai bumbo.eheh. Lepas yang lain2 balik dari sembahyang raya (ai dh 3 kali x dpt pegi sembahyang raya. hopefully tahun dpn boleh pegi) kami terjah rumah2 sedara sumer. my parents dua2 mmg org melaka so senang. sekali harung jalan dua2 belah. heheh

1st day raya mmg x lekat kt umh. sbb on the 2nd day my mum nk buat open house. so mmg berjalan habes laa on 1st day tu. sib baik dua2 budak itu behave. 


On 2nd day, buat open hause. gambar mak pak dan makanan x sempat amik. sempat amik gambar budak2 ni je. baju adalah sekayu. comel je sumer. 


 
muke amirah tgh nangis sbb sebuk nk pegang adik na. mama x bagi takut jatuh.



Last2 bagi jugak setelah amirah meraung2 nk dukung adik na jugak. punyela sayang adik sampai xmo bagi org lain dukung ye.haha gud. tp tu pon mama standby kt tepi tu. takut2 amirah terlepas.





ni mlm raya ke 2. baru nak main bunga api. tu pon mule2 takut2 xmo pegang. tgk cousin2 lain rilekk je last2 dier pon join skali. dah sekali tu nak dua kali pulak. ahahah




Raya ke 3 kami gerak balik ke kluang. kt sane lg x de pg mane2 sbb org asik dtg umh je. so xde pon pic raye. dan kebetulan one of the cousins sambut besday so ini je la gambo yg ade kt kluang. tu pon pakai baju tido je.



amirah seperti biase skrg ni kalo bergambar asik nk pis je. kite suruh turunkan tgn dier marah xmo. sukati ko la nak. aina adalah tido time ni.

tp yg bestnye taun ni raye kt kluang, kami pergi memancing! best woo.. itu next entry ;)



- Mengingati Mati-

Insaf sekejap bila igt mati...

this morning while driving to office, dgr kt IKIM.fm motivasi pagi. tajuknye x igt pulak sbb bukak2 radio je dh mula. tp ai igt sgt the key words, "ajal kita bermula selepas kita dilahirkan".

ya btol, selama nie kalo kite sambut besday je sure org akan wish hepi birthday, semoga panjang umur murah rezeki bla bla bla sume kan? tp pada hakikatnya semakin kite hampir ke tarikh hari jadi tu, semakin hampir kita kepada hari kematian. so instead of wishing semoga panjang umur, patutnye kene wish semoga pendek umur.(ni berdasarkan apa yg ustaz tu ckpkan kt motivasi pagi td tu la). tp xkn laa nk wish gitu kt org kan? ko dah kenapa? harusla nnt birthday person tu pandang ko semacammm je pulak.. 

tetibe teringat pulak kesah hubby accident 2 thn lps. mmg ai akui sgt down & sedih laa time tu. dgn bawak perutnya (amirah time tu 7 bulan dlm perut mama), dgn dok pikir bende yg bukan2, camne la future family aku nnt, boleh ke hubby sembuh sume la. tp alhamdulillah dgn kuasa & ketentuan Allah, camni laa kami sekarang. ini semua dh tertulis dalam percaturan-Nya. kita sebagai hamba harus redha dan menerima.

pernah x korang terfikir apa akan jadi pada korang 10 thn kan dtg? mmg kite merancang, tp semua tu Allah yang menentukan. ai pon x pernah terfikir ai akan jadi camni sekarang. syukur alhamdulillah atas pemberian-Nya. ada family, anak2, aset sikit, pekerjaan yg stabil. sume tu mmg x terjangkau di fikiran 10 tahun lepas. 

kita harus belajar menerima seadanya. kalau itu yg Allah dh tentukan rezeki kita. harus la belajar bersyukur. mmg kadang2 ada terdetik 'eh, aku dgn dier sebaya, same je pangkat/ pekerjaan, tp apsal dier lg kaye?' or ' dulu time belajar budak ni dpt lg rendah je dr aku, tp skrg tgk lg berjaya pulak' btol kan ade terfikir camtu? 

so selagi kite dibenarkan bernafas di dunia ni, berusahalah menjadi hamba yg setia dan diredhai.

wallahualam...

Monday, September 19, 2011

- 8 Months Development -

Pejam celik aina sudah masuk 8 bulan.

antara development anak dare ai sorang nie:-

  • dah pandai sebut mama.. yeay!!
  • membuat aksi terlampau tonggeng2 mau merangkak
  • membuat aksi cam breakdance mau duduk
  • mmg x boleh blah laa kalo time nak soh kite dukung, nangis mcm kene pukul
  • dah kenal orang. kalo org yg x dikenali nk amik dukung dier.. di tenungg je org tu. pastu mule laa dada tu berombak2 dan disusuli dgn tangisan drama queen ahahaah...
  • mkn bubur kisar.
  • dan mula fully cd.. tp rasenye kene jugak spare dd in case pg travel memane sbb leceh nk carik air membasuh.
  • masih lg fully breastfeed.

Wednesday, August 10, 2011

-WW-




tertido sblm sampai kt comforter... alololo ;)

Tuesday, August 9, 2011

-7th Month's Aina-

Our aina nafisah in her 7th months...


-my ajigiji baby-

sudah membuat guling - guling dan berpusing sepantas kilat.sudah angkat montot2 utk merangkak.


masih lg fully breastfeed. sudah mula makan. dan sudah juga mula memakai cd ;)

Tuesday, August 2, 2011

- Baked Cheese Cake-

satu lg version cheese cake...

tp kali ni ape ntah silap dan salahnya diriku ini.. kek ku menjadi bantat. huhu

tapikan tapikan tapikan sedap je kt tekak nih.. ahahaha








buat haritu pon sempena besday my father. laku beb!. mmg bab2 cis ni sape2 pon x tolak kan? lantak laa bantat ke hape. janji sodap.. ehekz


The Recipe:

Utk Base..
  • oreo kisar dlm 150g
  • 1/4 cawan butter (cairkan)

Utk Filling..

  • 250g cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan sour cream (ai guna yogurt je)
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan oreo cincang halus

Cara - cara..

  • bahan base digaul rata dan di tekan2 dlm loyang bagi rata
  • bakar dlm oven suhu 180c, 10-15 minit
  • pukul cream cheese, gula, esen vanilla
  • pastu masukkan sour cream
  • pastu telur satu per satu
  • pastu gaul dgn oreo cincang td. (oreo cincang saya tinggal ckit aritu, jd saya just sprinklekn je atas adunan)
  • bakar guna kaedah 'steam bake' selama 45 minit, 180c
  • sejukkn dlm oven selama 1 jam
  • pastu masukkn dlm petiais selama 4-5 jam (kalo tahan sabar)hehe


p/s: mak ngah, nnt ai repeat lg ok. sian mak ngah x dpt rase.


Tuesday, July 26, 2011

-Memang Susah...-

ya betul..

memang kita x bole puaskan hati semua orang kan??

terpulang lah. kita amik mana yg baik sahaja....

Monday, July 25, 2011

-Baked Macaroni & Cheese-

ini versi saya ye! ;) sbb yg ini mmg menepati selera seisi rumah...


















RESIPI:-

beberapa genggam macaroni / spiral / yg cam tube beskal tu pon bole. hek hek

* rebus cam biase..


utk kuah :-

* tomato puree / kuah spaghetti
*cendawan butang (yg dlm tin tu)
*bawang besar
*bawang putih
*daging / ayam cincang
*garam / gula

CARA - CARA :-

1) utk kuah tumis cam biase buat spaghetti tu.
2) dlm bekas, masukkan berselang - seli kuah dgn macaroni
3) last skali, tutup dgn parutan cheese.. ai guna cheesedale tu je sbb mozarella cheese dh abes.huhu
4) bakar dlm oven utk cairkan cheese. dlm 15 minit, 150c....











family saya mcm biase.... asal cheese je layan..... ahahaha

Wednesday, July 20, 2011

Friday, July 8, 2011

-Aina's 1st Solid Food-

aiyoo... omak eh lupo laa nk post pasal aina mamam....huhu


sori la my laling. mama bukan saje2 lupe. tp x hengat.eheh

date: 26th June 2011
vanue: kt rumah saje...
menu: bubur nasi + ebm







- papehal posing dulu aaa-


since sudah ade experient amirah dulu, (see bagus ape ade ank rapat2. igt lg experient.haha sudahla) mama pon x rushing nk prepare macam2 menu utk perkenalkan solid food utk aina. cukup sekadar bubur nasi kosong + ebm sahaja ye. tu pon sikit seconet je mama buat. xdenye aina start mkn je trus nak semangkuk. adela 3-4 suap je kot.

not much to update sbb aina pon bukannye makan beriye. kebetulan pulak this week dier demam. lg laa x selera nk makan. tp mama still tapaukan bubur bwk ke bs laa in case tetibe plak dier melalak2 lapo kan.






so far ok la. hanya beberapa suapan. tu pon buat muka confuse. biasela 1st time kan. gud girl ;)

Wednesday, June 29, 2011

-Update Amirah-

sejak amirah dh ade adik ni dh byk perubahan pada dia x kira la dari segi fizikal mahupon mental. hehe

Paling obvious fizikal dia la.. x caye?





ni masa umur amirah 1thn 8 bln. still menten steady lg. mkn pon baru2 nk berselera. cd pon masih muat lg. baju pon byk lg yg longgar2.








yang ni pulak umur dier 1thn 10bln. dh start nmpk sedikit chubby. selera mkn bole tahan. hari2 nk lauk telo. time ni mama tgh pantang bersalinkn adik aina. berat time tu around 10 - 11kg.




ok yang ni obviously bole nampak dh start pipi kembung tu. ni 1 thn 11 bln. time aqiqah dek na. baju byk dh start ketat. seluar pon byk dh x muat. cd pon dh sendat tp mama pakaikan jugak.heheh




yg ni mmg x bole bla. sgt la terserlah kemontelannye. haha. perut pon dh nampak kedepan. peha cam keladi bak kate wan. lengan pon kalo wrestling tangan ngan kite mau kalah ni. haha. cd mmg dh x bole pakai langsung. so skrg ni amirah pakai balik pampers. cd reserve utk adik pulak.




daaannn.. ini adalah latest pic amirah najihah. 2 thn 2 bln. berat sudah mencecah 16.8kg. baju pakai saiz budak 3-4 tahun. makan belasah apa saja. geram asik mahu picit2 pipinya dan gomol2 ini budak. ahahahah tapi kalo suruh dukung mama mmg x larat wey. surrender ai.


dulu time amirah kurus xmo mkn ramai tegur apsal kurus. pastu ni dh tembam ramai jugak tegur amboi tembamnye! ahahaah. xpela nak. asalkan amirah sehat mama dh senang hati dah. ;)