Wednesday, April 20, 2011

-Carrot Cake-

ok.. ini pon sudah lame terjadi...

belek2 gambar baru perasan x post lg... heheehh

since perangai 'kite bako je' telah menjadi2 dlm diri.. ai terlebih rajin laa pulak mencuba buat carrot cake ni.. kebetulan besday mak ngah time tu.. kire sekali laa ni.. heheheh




-eceh, x menahan ltk pisau SR ;p-

saje je ltk frosting dier comot momot camtu.. konon2 seni laa.. ahahah padehal tgn ketor2 ye dak abah?? ;)

ok, ni resepinya... (pn. ila sile cube okk!!)

credits to CMG.. thankz che mat

Bahan-bahan :

2 cawan tepung superfine*
2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh garam halus*
2 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
4 biji telur gred "A"
1 1/2 cawan minyak jagung
2 cawan gula halus - (ai guna 1 cwn aje)
2 1/2 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar ( ai omit sbb maleh nk beli )
1/2 cawan kelapa kering ( ni pon ai omit )
1 cawan kacang walnut, cincang

Bahan Cream Cheese Frosting:

100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh jus lemon (make sure pakai 1 camca aje.. ai aritu gune sampai 3 sudu..jadikla masam ckit kek)
2 camca besar gula aising

Cara membuat :

Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak.

Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga sebati selama 5 minit.

Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.

Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi.

Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra.

Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.

Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi.

Untuk Cream Cheese Frosting :

Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan jus lemon, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana... sapu atas kek tadi dan hias ikut suka..

No comments: