MUFFIN COKLAT
(tq myresipi.com)
Bole buat 10 bijik...
* 200g coklat masakan (yg bar tu)
* 70g mentega
* 2 biji telur
* 50g gula
*60g tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
1) Panaskan oven 170C
2) Cairkan coklat masakan (double boil)
3) Setelah cair, masukkan mentega pastu kacau hingga sebati..
4) kat mangkuk lain, kacau telur & gula sampai sebati.. x yah sampai kembang2..
5) Masukkan adunan telur td dalam adunan coklat.. kacau sebati.. pakai whisk je
6) Tepung diayak bersama baking powder pastu campurkan dlm sebatian coklat td..
7) ok siap..
ahaahaa senang je nk buat muffin ni.. x yah susah2 ko nk kuarkan mixer bagai... pakai whisk je.. tp kene ade usaha lebih sikit time nk campurkan adunan coklat ngan tepung tu jela.. ade naik sikit muscle2 anda nnt... ahahaahah
dh siap adunan, isikan dlm paper cup dlm 1/2 penuh. sebab ade baking powder. ingat? kalo x melimpah laa pulak nnt muffin ko tu..
8) Bakar selama 20 minit.
9) Muffin ni dier lain ckit drpd cake.. lepas masak tu ade lembik ckit.. so biarkan sejuk nnt akan keras dengan sendiri...
PIZZA
(aiseyy, lupela dpt dari mana..)
utk base:
* 500g tepung gandum
* 1 paket mauripan
* 1 sudu gula
* 1 sudu kecik garam
* 1 sudu marjerin
* 1 cawan air suam
* 1/2 cawan minyak
# campur semua bahan & gaul rata
# tutup adunan td dgn kain lembap (reason: bg dier sebati dgn yeast) sampai naik 2x ganda
# pastu kasi tumbuk2 ckit adunan tu utk buang angin (eh, buang angin? haha) and then bahagikan kepada beberapa ketul.. sukati nk besar mane
# biar dlm 10-15 minit adunan tu.. (rehat lg..)
# panaskan oven 180C
# bentukkan ikut tekak masing2
# bakar dlm 10 minit
ini laa rupa base yg telah masak...
utk inti:
* inti ayam @ daging kisar
* 1 ulas bawang benggala
* 2 ulas bawang putih
* capsicum
* nanas ketul2
* cendawan butang
* tomato
* parutan keju mozarella
* sos spagethi @ tomato puree
- utk inti tidak diletakkan specific amount sbb ikut selera masing yee..
- utk ayam @ daging kisar tu.. tumis dulu bawang pastu masukkan ayam @ daging.. bg masak dulu. masukkan oregano ckit.. kalo nk pedas taruk laa cili..
- ratakan sos spagethi @ tomato puree kt pan base
- pastu bole laa tabur lain2 kt atas pan base tu.. dinasihatkan taburla banyak chesse ye.. lg byk lg melt & melekat cheese tu nnt.. yummy!!
- masak dlm oven hingga cheese melt @ 180C..
BLUEBERRY CHEESE TART
dpt dlm 12 bijik
(tq am flora heights)
utk pastry:
* 1 biji telur
* 100g mentega
* 75g icing sugar
* 200g tepung gandum
- ramai kate guna tangan je utk gaul pastry ni.. tp setelah percubaan 2-3 kali, gune mixer jugak lg ok.. tp jgn lame sgt laa mixed tu. nnt adunan cair sgt.
- lps adun, masukkan sekejap dlm peti ais.. bg dier rehat sikit dlm 1/2 jam
- sesudah itu, dough yang dh sejuk sikit tu di tekan2 dlm tart mould (nk lg cantik, guna roller) ni kes tgn x berapa nk seni laa nih.. heheh
- bottom tart mould tu di tekan dgn fork sblm bakar
- bakar dlm oven dlm 10-20 minit (ikut oven) 160C
- hasil pastry tu nnt kaler dier pucat2 putih cam x sanggup nk makan laa kekdahnye...
utk filling:
* 250g cream cheese
* 60g mentega
* 60g icing sugar
* 1 biji telur
- satukan semua bahan dlm mixer & biar mixer menjalankan tugasnya... haha
- sampai bahan2 smooth
ok cara2 nk buat:
- spoon filling td dlm pastry
-sketch laa design ckit dgn blueberry kt on top of filling tu... eh, nama je blueberry cheese tart. tp pakainye ckit cenonet je blueberry tu kan? sungguh laa x berbaloi.. oleh itu, sblm spoonkan filling kt pastry tu, sudukan laa sedikit blueberry kt base pastry tu agar rasanya semakin mantop.
- bakar selama 10-15 minit 160C
- sekian..
woh, sampai 3 menu sekali ko bagi... penat dh naip nih.. haahah
end result? cam biase pengadil ai tu kan... 'mama dh bole wt niaga dh nih'.. erk?
1 comment:
wahhh smgt btl tuan umah nih. memcm bakor. xsesia meroyan mau oben. hahahhaa...
Post a Comment